Klimaatverandering is óók een financieel risico

24-06-2024 | De zomer is begonnen. Maar herinnert u zich de zomer van 2021 nog? In Valkenburg, in België en in Duitsland nam het water na een paar dagen hevige regenval alles mee wat het op zijn pad vond. Huizen en bruggen werden weggespoeld. In ons eigen Valkenburg was de schade enorm. In België verloren 41 mensen hun leven. In Duitsland vielen zelfs 180 doden.

En als het niet te nat is, is het vaak te heet. Verwoestende bosbranden komen steeds vaker voor, ook in Europa. Ons klimaat verandert ingrijpender en sneller dan ooit. Maar waarom zouden wij ons bij PFZW zorgen maken over het weer? Wat heeft dat met uw pensioen te maken? Dat vertel ik graag.

Er zijn drie redenen voor. Ten eerste zijn we ervan overtuigd dat geld verdienen met onze beleggingen - geld voor uw pensioen dus - een stuk beter gaat in een wereld die niet in brand of onder water staat. Klimaatverandering is dus óók een financieel risico. Ten tweede zien we dat bedrijven die fatsoenlijk met mens en milieu omgaan, op lange termijn vaak beter presteren. Maatschappelijk rendement en financieel rendement gaan dus prima hand in hand. Ten derde geloven we dat voor een goede oude dag meer nodig is dan geld alleen; schone lucht, schoon water en een duurzaam bloeiende economie. Want alleen met een bloeiende economie kunnen we genoeg besteden aan goede gezondheidszorg, welzijn, onderwijs en veiligheid.

Rendement, risico en duurzaamheid

Daarom kijken wij steeds meer naar drie zaken als we beleggen: rendement, risico en de impact op mens, milieu en klimaat. Alle drie zijn belangrijk. En alle drie hebben ze met elkaar te maken. Als het even kan, kijken we met onze beleggingen ook steeds vaker naar mogelijkheden dichtbij huis. Zo investeren we in de Nederlandse energietransitie en in schone energie, in zorgvastgoed en in betaalbare woningen.

We beleggen dus voor een goed rendement én een bijdrage aan de samenleving. Op deze manier werken we aan goede pensioenen in een leefbare wereld. Tweede Kamerleden van VVD, SGP en BBB noemden dat twee weken terug in een motie afkeurend “activistisch beleggen”. Dat is het niet. Het is puur het beheersen van langetermijnrisico's. In het belang van onze deelnemers. In úw belang dus. Dat is het enige belang dat telt voor ons. 

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk