Het moet simpeler en het kan simpeler

Het is nu ruim een half jaar geleden dat ik begon als voorzitter van PFZW. En nog steeds merk ik, wanneer ik mij beweeg in de pensioensector, zo af en toe een zekere gereserveerdheid bij gesprekspartners. Dus in deze eerste column voor PBM benoem ik maar meteen de olifant in de kamer: kun je als voormalige waakhond van de sector geloofwaardig diezelfde sector vertegenwoordigen? Ik denk van wel, anders was ik er niet aan begonnen. Bij DNB, alweer vijf jaar terug en dus lang genoeg geleden om afstand te nemen, stond ik pal voor een goed pensioen in een duurzame wereld. En nu doe ik dat met veel plezier opnieuw.

Bij PFZW ben ik onafhankelijk voorzitter en in die rol mag ik het bestuur soms een spiegel voorhouden. Dat betekent niet dat ik zelf geen mening heb. Een van de zaken waarvoor ik mij de komende jaren hard wil maken, is het terugdringen van complexiteit. Dat is hard nodig, want we hebben ons pensioenstelsel de afgelopen decennia veel te ingewikkeld gemaakt. Zo ingewikkeld, dat onze deelnemers het vaak niet meer begrijpen. En wat niet te bevatten is, is maar moeilijk te vertrouwen.

Het moet dus simpeler. De aanstaande hervorming van het stelsel is daarvoor een uitgelezen kans. Maar of we ook slagen in de ambitie om een begrijpelijk pensioenstelsel te ontwerpen, is nog maar de vraag. Want de geschiedenis leert dat de ambitie tot vereenvoudiging breed wordt gesteund. Toch is complexiteit vaak het resultaat van een goedbedoeld streven naar rechtvaardigheid en de wens om allerlei deelgroepen tot achter de komma te compenseren. Natuurlijk gaan sociale partners over de inhoud van pensioenregelingen, niet de pensioenfondsen. Wij zijn slechts de uitvoerders. Maar wat mij betreft toetsen pensioenfondsen straks meer dan voorheen, zoals voorafgaand aan de opdrachtaanvaarding. En toetsen we een nieuwe pensioenregeling op de uitlegbaarheid en uitvoerbaarheid. Dat betekent een kritische houding richting complexiteit en richting de haalbaarheid van pensioenambities. Zodat we onze deelnemers behoeden voor nieuwe onbegrijpelijkheid én voor nieuwe teleurstellingen.

JOANNE KELLERMANN,

onafhankelijk voorzitter PFZW