Ik woon in de EU

Als u in het buitenland woont en pensioen ontvangt, gelden er andere regels dan wanneer u in Nederland zou wonen.

Adreswijziging doorgeven

PFZW krijgt niet automatisch door wanneer u verhuist of een nieuw postadres heeft. Geef dit dus zelf aan ons door. Dit doet u makkelijk en snel op uw profielpagina in MijnPFZW. Log hiervoor in met uw DigiD.

Bewijs van in leven zijn

PFZW krijgt niet automatisch van uw gemeente door of u nog leeft of overleden bent. Daarom vragen we u ieder jaar om de verklaring ‘Bewijs van in leven zijn’ te (laten) ondertekenen en naar ons op te sturen.

Belastingen en inhoudingen

U woont niet in Nederland. Dan werkt onder andere de belasting anders. Er worden namelijk andere bedragen op uw pensioen ingehouden. Hieronder leest u wat de verschillen zijn.

U woont in het buitenland

Als u in het buitenland woont, valt u niet onder de Nederlandse volksverzekeringen. Hier betaalt u dus ook geen premie voor. We houden deze niet in op uw pensioen.

U kunt er zelf voor kiezen om wel voor deze verzekeringen te blijven betalen. U regelt dit niet bij PFZW, maar via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

U woont in het buitenland maar werkt in Nederland

Als u nog in Nederland werkt, dan is de situatie anders. U valt hierdoor onder de Nederlandse volksverzekeringen. Dit betekent dat u hiervoor premie moet betalen. Deze houden we in op uw pensioen.

Werkt u in Nederland maar houden wij de premie volksverzekeringen niet in op uw pensioen? Geef dan aan ons door dat u in Nederland werkt.

U woont in het buitenland

U betaalt geen inkomensafhankelijke bijdrage voor uw zorgverzekering. Dit houden wij dan ook niet in op uw pensioen. Behalve als het CAK ons de opdracht geeft om dit wel te doen.

U woont in het buitenland maar werkt in Nederland

Als u nog in Nederland werkt, dan is de situatie anders. U betaalt dan wel inkomensafhankelijke bijdrage voor uw zorgverzekering. Dit houden we in op uw pensioen.

Werkt u in Nederland, maar houden wij de inkomensafhankelijke bijdrage voor uw zorgverzekering niet in op uw pensioen? Geef dan aan ons door dat u in Nederland werkt.

Als u in het buitenland woont dan heeft het geen zin om de loonheffingskorting toe te passen. De loonheffing wordt hierdoor niet verlaagd. Behalve als u in België, Suriname of op Aruba woont. Dan kan het toepassen van de loonheffingskorting zorgen voor een lagere loonheffing.

Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Als we opdracht hebben gekregen van het CAK dan houdt PFZW de verdragsbijdrage in op uw pensioen. Het toepassen van de loonheffingskorting heeft wel invloed op deze verdragsbijdrage. Door het toepassen van de loonheffingskorting betaalt u namelijk minder verdragsbijdrage.

Het kan zijn dat u in het land waar u woont ook belasting betaalt over uw pensioen. Betaalt u hierdoor dubbele belasting? Dan kunt u soms bij de Belastingdienst in Nederland volledige of gedeeltelijke vrijstelling voor loonbelasting krijgen. Hierdoor betaalt u in Nederland minder of geen inkomstenbelasting over uw pensioen.

Vraag uw vrijstelling aan op de website van de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het loonheffingsnummer van PFZW: 40.98.730.L01.

Bij wijzigingen in uw relatie of overlijden

Omdat u in het buitenland woont krijgen wij uw gegevens niet automatisch van uw gemeente door. In de volgende situaties moet u daarom zelf een akte naar ons opsturen:

  • Als u trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen
  • Als u uit elkaar gaat na een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen
  • Als u overlijdt is het belangrijk dat uw nabestaanden de overlijdensakte naar ons opsturen

Deze aktes kunt u naar ons opsturen via onze website.

Of per post, naar onderstaand adres:

Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Postbus 117
3700 AC Zeist
The Netherlands

Was deze informatie nuttig voor u?