Ik woon in de EU


Als u in het buitenland woont en pensioen ontvangt, gelden er andere regels dan wanneer u in Nederland zou wonen.

Adreswijziging doorgeven

PFZW krijgt niet automatisch door wanneer u verhuist of een nieuw postadres heeft. Geef dit dus zelf aan ons door. Dit doet u makkelijk en snel op uw profielpagina in MijnPFZW. Log hiervoor in met uw DigiD.

Bewijs van in leven zijn

PFZW krijgt niet automatisch van uw gemeente door of u nog leeft of overleden bent. Daarom vragen we u ieder jaar om de verklaring ‘Bewijs van in leven zijn’ te (laten) ondertekenen en naar ons op te sturen.

Belastingen, inhoudingen en premies

Omdat u niet in Nederland woont, werkt onder andere de belasting anders. Er worden daarom ook andere bedragen op uw pensioen ingehouden. Hieronder leest u wat de verschillen zijn.

U betaalt geen premie voor de volksverzekeringen AOW en Anw

Als u in het buitenland woont, valt u niet onder de Nederlandse volksverzekeringen. Hier betaalt u dus ook geen premie voor. We houden deze niet in op uw pensioen. 

U kunt er zelf voor kiezen om wel voor deze verzekeringen te blijven betalen. U regelt dit buiten PFZW om, via de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

U betaalt geen inkomensafhankelijke bijdrage

U betaalt geen inkomensafhankelijke bijdrage voor uw zorgverzekering. Dit houden wij dan ook niet in op uw pensioen. Tenzij het CAK ons de opdracht geeft om dit wel te doen. 

Minder loonheffingskorting

U betaalt loonheffing over uw pensioen als ‘niet-inwoner van Nederland’. Dit betekent dat u minder loonheffingskorting ontvangt en dat uw loonheffing dus hoger is dan wanneer u in Nederland zou wonen. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Mogelijk dubbele belasting

Het kan zijn dat u in het land waar u woont ook belasting betaalt over uw pensioen. Betaalt u hierdoor dubbele belasting? Dan kunt u soms bij de Belastingdienst in Nederland volledige of gedeeltelijke vrijstelling voor loonbelasting krijgen. Hierdoor betaalt u in Nederland minder of geen inkomstenbelasting over uw pensioen.

Vraag uw vrijstelling aan op de website van de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het loonheffingsnummer van PFZW: 40.98.730.L01

Bij wijzigingen in uw relatie of overlijden

Omdat u in het buitenland woont krijgen wij uw gegevens niet automatisch van uw gemeente door. In de volgende situaties moet u daarom zelf een akte naar ons opsturen:

  • Als u trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen
  • Als u uit elkaar gaat na een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen
  • Als u overlijdt is het belangrijk dat uw nabestaanden de overlijdensakte naar ons opsturen
Deze aktes kunt u naar ons opsturen via onze website.
 
Of per post, naar onderstaand adres:
 
Pensioenfonds Zorg en Welzijn 
Postbus 117
3700 AC Zeist
The Netherlands