Onze cookies helpen

Wij helpen u graag met uw pensioen. Met cookies kunnen wij dat nog beter doen door de website voor u persoonlijk in te richten. Daarmee vindt u sneller wat u zoekt. Wilt u dat?

Leg me meer uit

Eerder met pensioen en werken

Wilt u eerder met pensioen (vervroegd ouderdomspensioen) en daarnaast volledig blijven werken? Dan mag dit vanaf 5 jaar voor uw AOW ingaat. Wilt u tussen uw 55e en 5 jaar voordat uw AOW ingaat pensioen opnemen? Dan kan dat alleen voor het gedeelte dat u stopt met werken. 

 

Voor het gedeelte dat u uw pensioen laat ingaan, mag u niet meer gaan werken. Hiervoor ondertekent u een verklaring over werk en pensioen, die ook wel intentieverklaring wordt genoemd. Daarmee geeft u aan dat u stopt met werken en niet weer meer gaat werken.

Een voorbeeld

Stel, u werkt nu 40 uur en u bereikt uw AOW-leeftijd over meer dan 5 jaar. U wilt eerder met pensioen en daarnaast blijven werken, bijvoorbeeld 20 uur. Dan kunt u 20 uur per week met vervroegd pensioen en de andere 20 uur blijven werken. U kunt ook kiezen voor een ander aantal uren. Tijdens de 20 uur dat u werkt, bent u dan niet met (vervroegd) pensioen.

Eerder dan 5 jaar voor uw AOW met pensioen

Wilt u eerder dan 5 jaar voor uw AOW met pensioen? Let dan op. Uw AOW-leeftijd kan nog opschuiven. Doordat u uw pensioen aanvraagt op basis van de AOW-leeftijd die op dat moment geldt, loopt u het risico dat u tijdelijk minder of geen pensioen heeft. 

U kunt ervoor kiezen niet het maximale pensioen op te nemen. Hierdoor houdt u pensioen over om in dit geval op te nemen.

Wilt u uw geschatte AOW-leeftijd weten? Die vindt u op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Was deze informatie nuttig voor u?