Meestgestelde vragen over ZorgisZó

In de videoserie ZorgisZó loopt een directeur van een zorg- of welzijnsinstelling mee op de werkvloer. Zo ervaren zij zelf hoe het is om direct met cliënten of patiënten te werken. En dit blijkt vaak een erg leerzame dag te zijn!

Over de videoserie ZorgisZó

Zorgiszó bestaat uit een serie korte video’s (ongeveer 10 minuten per aflevering) waarin een directeur of manager van een instelling in zorg en welzijn, meeloopt op de werkvloer.  

Het doel van de serie is om het uitdagende werk van zorg en welzijn medewerkers zichtbaar te maken, zodat hier waardering voor ontstaat. Iedere deelsector krijgt zijn unieke uitdaging, waarvan het beeldmateriaal onder andere via Facebook, Instagram, LinkedIn en YouTube zal worden verspreid.

De deelnemers aan ZorgisZó staan er niet alleen voor, ze worden namelijk ondersteund door presentatrice Lonneke Marsman. 

Alle afleveringen van ZorgisZó staan op ons eigen YouTube-kanaal. 
Bekijk de afleveringen op YouTube

Nee, het overgrote deel van de mensen die pensioen opbouwt bij PFZW, doet dit verplicht via hun werkgever. PFZW kan dus ook geen extra deelnemers werven, dit is dan anders dan bij bijvoorbeeld een verzekeraar. 

Het doel van de serie is om het uitdagende werk van zorg en welzijn medewerkers zichtbaar te maken, zodat hier waardering voor ontstaat.

C2B is een projectbureau uit Amsterdam. Zij helpen ons met het vinden van kandidaten voor ZorgisZó, maar bijvoorbeeld ook met zaken als het regelen van de filmcrew en het plannen van de draaidagen. Ook zorgen zij ervoor dat de serie uiteindelijk onder de doelgroep, de mensen uit zorg en welzijn, verspreid wordt. Via YouTube, Facebook, Instagram en Linkedin bijvoorbeeld.

Als je mee wil doen aan ZorgisZó zal het contact grotendeels via C2B gaan.

In de eerste twee seizoenen van ZorgisZó ruilen twee medewerkers uit zorg en welzijn met elkaar van baan. Ze werken beiden in de sector, maar dan in een totaal ander vakgebied. Wat leren ze van elkaar en wat hebben ze gemeen?

In januari 2021 maakten we een ZorgisZó special: ‘werken tijdens corona’, waarin we teruggingen naar eerdere deelnemers om de impact van de coronacrisis op hun werk zichtbaar te maken.

Vanaf het derde seizoen ruilt de medewerker niet meer met iemand uit een ander vakgebied, maar loopt de directeur of manager mee op de werkvloer. Op die manier ervaren directieleden hoe het is om echt met cliënten of patiënten te werken.

In alle concepten blijft het belangrijkste doel van de serie: begrip en waardering creëren voor het werk in zorg en welzijn.

Over de opnamedag en de uiteindelijke aflevering

De opnames vinden waarschijnlijk plaats in de maanden april en mei 2024 en duren meestal één dag.

De opnames duren meestal één dag, ook wel een ‘draaidag’ genoemd. Het is een drukke maar bovenal leuke en gezellige dag! Dat is wat we vaak terug horen van deelnemers aan ZorgisZó. 

We maken samen met onze partners een draaiboek, waarin bijvoorbeeld staat hoe laat en op welke locatie we filmen en welke mensen aanwezig zijn. Alles gaat natuurlijk in overleg. 

Er zullen verschillende camera- en geluidsmensen aanwezig zijn, wat mensen van het productieteam, een presentatrice en natuurlijk de deelnemers zelf.

Vanzelfsprekend houden we rekening met de geldende (corona)maatregelen en passen we ons aan, aan de richtlijnen van de organisatie waar we filmen. We hebben er begrip voor dat sommige cliënten bijvoorbeeld onrustig kunnen worden van veel onbekende mensen om hen heen. Ook daar passen we ons op aan. Het welzijn van de cliënten en medewerkers staat voorop.

Nee, zeker niet. Het gaat echt om de mensen die in zorg en welzijn werken, dus het is logisch dat dat geen geoefende filmsterren zijn. Het ZorgisZó filmteam helpt de deelnemers tijdens de opnames en zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. 

We zetten tijdens de opnames geen gebeurtenissen in scene, het is de bedoeling dat de deelnemers met echte opdrachten aan de slag gaan. Ze draaien dus mee met de normale werkzaamheden.

De privacy van iedereen die gefilmd wordt is uitermate belangrijk. Er komen alleen mensen herkenbaar in beeld van wie wij uitdrukkelijke toestemming hebben gekregen dat dit mag. Dit geldt voor medewerkers, bezoekers, cliënten, patiënten en andere deelnemers aan de serie. 

Ja, omdat we begrijpen dat sommige deelnemers aan ZorgisZó een dag vrij moeten nemen voor de opnames en als bedankje voor de tijd en inzet, geven we een vergoeding voor de opnamedag.

Voor de zomer van 2024 komen de afleveringen van het nieuwe seizoen online op het PFZW YouTube-kanaal. Daarnaast promoten we de afleveringen op social media en via onze eigen nieuwsbrief. 

Dat kan! Natuurlijk kunnen deelnemers de aflevering ook zelf delen, bijvoorbeeld door de YouTube-video te plaatsen op het eigen intranet, in de nieuwsbrief of op social media. Of natuurlijk gewoon om te delen met vrienden en familie!