Meestgestelde vragen over Eerste Week, Laatste Week

Eerste Week, Laatste Week is een persoonlijk portret van twee mensen die samenwerken bij een organisatie in de sector zorg en welzijn. De een begint net en de ander gaat bijna met pensioen. Welke tips en ervaringen kan die meegeven?

Over de videoserie Eerste Week, Laatste Week

Eerste Week, Laatste Week bestaat uit een serie korte video’s (circa 10 minuten per aflevering) waarin een medewerker die net start meeloopt met een collega die bijna met pensioen gaat. 

Het doel is om het uitdagende werk van zorg en welzijn medewerkers zichtbaar te maken, zodat hier waardering voor ontstaat. Iedere deelsector krijgt zijn unieke uitdaging, waarvan het beeldmateriaal via Facebook, Instagram, LinkedIn en YouTube en de nieuwsbrief van PFZW zal worden verspreid.

Alle afleveringen van Eerste Week, Laatste Week staan op ons eigen YouTube-kanaal. 
Bekijk de afleveringen op YouTube

Nee, dat is ook niet haalbaar vanwege het selectieproces van deelnemers. Meestal zijn deelnemers die net begonnen zijn al een paar weken of maanden werkzaam in hun vakgebied. Zo kennen ze hun team en werkzaamheden al redelijk, maar kunnen ze nog een boel leren van de deelnemer die bijna met pensioen gaat. 

Deelnemers die bijna met pensioen gaan doen dit meestal binnen een jaar. Als het echt om de laatste week zou gaan dan zouden deelnemers na het selectieproces al gepensioneerd zijn. 

Nee, het overgrote deel van de mensen die pensioen opbouwt bij PFZW, doet dit verplicht via hun werkgever. PFZW kan dus ook geen extra deelnemers werven, dit is dan anders dan bij bijvoorbeeld een verzekeraar. 

Het doel van de serie is om het uitdagende werk van zorg en welzijn medewerkers zichtbaar te maken, zodat hier waardering voor ontstaat.

C2B is een projectbureau uit Amsterdam. Zij helpen ons met het vinden van kandidaten voor Eerste Week, Laatste Week, maar bijvoorbeeld ook met zaken als het regelen van de filmcrew en het plannen van de draaidagen. Ook zorgen zij ervoor dat de serie uiteindelijk onder de doelgroep, de mensen uit zorg en welzijn, verspreid wordt. Via YouTube, Facebook, Instagram en Linkedin bijvoorbeeld.

Als je mee wil doen aan Eerste Week, Laatste Week zal het contact grotendeels via C2B gaan.

Over de opnamedag en de uiteindelijke aflevering

De opnames duren meestal één dag en vinden plaats in de maanden juni of juli 2024.

De opnames duren meestal één dag, ook wel een ‘draaidag’ genoemd. Het is een drukke maar bovenal leuke en gezellige dag! Dat is wat we vaak terug horen van deelnemers aan Eerste Week, Laatste Week. 

We maken samen met onze partners een draaiboek, waarin bijvoorbeeld staat hoe laat en op welke locatie we filmen en welke mensen aanwezig zijn. Alles gaat natuurlijk in overleg. 

Er zullen verschillende camera- en geluidsmensen aanwezig zijn, wat mensen van het productieteam en natuurlijk de deelnemers zelf. Vanzelfsprekend houden we rekening met de geldende (corona)maatregelen en passen we ons aan, aan de richtlijnen van de organisatie waar we filmen. We hebben er begrip voor dat sommige cliënten bijvoorbeeld onrustig kunnen worden van veel onbekende mensen om hen heen. Ook daar passen we ons op aan. Het welzijn van de cliënten en medewerkers staat voorop.

Nee, zeker niet. Het gaat echt om de mensen die in zorg en welzijn werken, dus het is logisch dat dat geen geoefende filmsterren zijn. Het filmteam helpt de deelnemers tijdens de opnames en zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. 

We zetten tijdens de opnames geen gebeurtenissen in scene, deelnemers voeren normale werkzaamheden uit en voeren zelf met elkaar gesprekken over hun werk en pensioen.

De privacy van iedereen die gefilmd wordt is uitermate belangrijk. Er komen alleen mensen herkenbaar in beeld van wie wij uitdrukkelijke toestemming hebben gekregen dat dit mag. Dit geldt voor medewerkers, bezoekers, cliënten, patiënten en andere deelnemers aan de serie. 

Ja, omdat we begrijpen dat sommige deelnemers aan Eerste Week, Laatste Week een dag vrij moeten nemen voor de opnames en als bedankje voor de tijd en inzet, geven we een vergoeding voor de opnamedag.

Na de zomer van 2024 komen de afleveringen van het nieuwe seizoen online op het PFZW YouTube-kanaal. Daarnaast promoten we de afleveringen op social media en via onze eigen nieuwsbrief. 

Dat kan! Natuurlijk kunnen deelnemers de aflevering ook zelf delen, bijvoorbeeld door de YouTube-video te plaatsen op het eigen intranet, in de nieuwsbrief of op social media. Of natuurlijk gewoon om te delen met vrienden en familie!