De nieuwe pensioenregeling van PFZW

Wat verandert er in de pensioenregeling?

  • Uw pensioen wordt begrijpelijker en persoonlijker.
  • U ziet duidelijker hoeveel premie u en uw werkgever voor uw pensioen inleggen.
  • Uw pensioen is afhankelijker van hoe het met de economie gaat. Uw pensioen gaat eerder omhoog als het goed gaat met de economie, maar het gaat ook eerder omlaag als het slechter gaat.
  • U krijgt een eenvoudiger nabestaandenpensioen.
  • U krijgt de mogelijkheid om een bedrag in één keer op te nemen als u met pensioen gaat. Dit bedrag is maximaal 10% van de waarde van uw opgebouwde ouderdomspensioen. Deze mogelijkheid gaat waarschijnlijk begin 2024 in. 

Wat blijft hetzelfde in de pensioenregeling?

U kunt erop vertrouwen dat u uw pensioen elke maand ontvangt of gaat ontvangen als u met pensioen bent. Ook al wordt u 120 jaar. 

Wat verder hetzelfde blijft:

  • uw pensioen blijft een arbeidsvoorwaarde in het arbeidscontract met uw werkgever;
  • u bouwt automatisch pensioen op door samen met uw werkgever premie te betalen;
  • uw werkgever houdt dit in van uw salaris en maakt dit, met zijn deel, over naar PFZW;
  • we blijven de kosten en de risico’s delen. Gaat het slechter met de economie? Dan kunnen we dit samen beter aan dan wanneer u uw pensioen alleen opbouwt. 

Krijgt u straks meer of minder pensioen?

U wilt waarschijnlijk weten of u in de nieuwe pensioenregeling meer of minder pensioen krijgt. Dit antwoord kunnen we u nu helaas nog niet geven. We verwachten dat we eerder ruimte hebben om de pensioenen te laten meegroeien met de economie. Wat dit betekent voor iedere individuele deelnemer weten we pas als we de nieuwe regels invoeren en we per deelnemer de nieuwe berekening kunnen maken.  

Bekijk onze animatie over het nieuwe pensioenstelsel. U krijgt antwoord op de vragen: waarom komt er een nieuw stelsel en hoe ziet dat er straks uit?

Wanneer gaat het nieuwe pensioenstelsel in?

Uiterlijk 1 januari 2027 moet de nieuwe pensioenregeling ingevoerd zijn. De komende jaren werken we het nieuwe stelsel zorgvuldig uit. PFZW streeft ernaar om op 1 januari 2026 helemaal klaar te zijn voor het nieuwe pensioen.

Op 22 december 2022 stemde de Tweede Kamer in met de Wet toekomst pensioenen. Nu is het de beurt aan de Eerste Kamer, die op 17 januari 2023 aan de behandeling van de wet is begonnen. Na goedkeuring kost het nog veel tijd om de nieuwe pensioenregels door te voeren in de nieuwe pensioenregeling.

Bekijk ook het webinar over het nieuwe pensioenstelsel. U krijgt hier antwoord  op veelgestelde vragen over het nieuwe pensioenstelsel.