Beleggen in private equity levert veel meer op dan het kost

19-04-2022 | In private equity beleggen is goed voor uw pensioen. Het levert namelijk veel meer op dan het kost. Anders gezegd, de opbrengsten van private equity overtreffen ruimschoots de kosten en zorgen zo voor een hoger pensioen.

Over het jaar 2021 is een uitzonderlijk hoog rendement behaald met de beleggingen in private equity. Nadat alle kosten zijn betaald is dat namelijk 44%. Omgerekend is dit 2.500 euro per deelnemer over 2021. Dat is goed nieuws, want dit zorgt ook voor een hogere dekkingsgraad. Daardoor komen we sneller op het niveau waarop we kunnen indexeren.

Maar dit hoge rendement gaat wel gepaard met enorm hoge (zogenoemde) prestatie-afhankelijke vergoedingen voor private equity, namelijk 1,261 miljard euro. Dit bedrag wordt niet meteen helemaal uitbetaald. We zetten het apart en houden we dus achter de hand. Dat heet een ‘boekhoudkundige reservering’. Of dit bedrag daadwerkelijk wordt uitbetaald, is afhankelijk van resultaten die de private equity fondsen boeken na 2021. Vallen die tegen, dan daalt deze ‘boekhoudkundige reservering’. Als het tot daadwerkelijke betaling komt, dan is dit een enorm bedrag dat we eerlijk gezegd met pijn in de buik betalen. 

Lees hier waarin PFZW het pensioengeld belegt.