Stabiele cijfers, geldzorgen en Parijs

20-04-2023 | Ondanks een onrustige economie verbeterde de financiële gezondheid van PFZW het afgelopen kwartaal licht. Maar onze deelnemers hebben zelf wel vaak geldzorgen.       

De financiële gezondheid van PFZW is in het eerste kwartaal van dit jaar stabiel gebleven en licht verbeterd. We haalden een rendement op onze beleggingen van 1,6%. Dat is een mooi resultaat in een onrustige wereld; in de Verenigde Staten vielen banken om en een Zwitserse bank moest op het nippertje worden gered. Dat desondanks de situatie bij PFZW stabiel bleef is goed nieuws voor onze deelnemers, zeker nadat we het afgelopen half jaar de pensioenen tweemaal hebben kunnen verhogen. Onze deelnemers worstelen tegelijkertijd in hun eigen huishouden wél met geldzorgen. Maar liefst acht van de tien werknemers in zorg en welzijn vragen zich geregeld af of ze nog kunnen rondkomen van hun salaris. Een tijdje terug schreef ik daar al over.

Parijs
Naast de goede kwartaalcijfers en de persoonlijke geldzorgen van onze deelnemers, speelt er deze dagen nog wat anders. Het is het seizoen waarin veel grote bedrijven hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering hebben. En wij zijn daar als grote pensioenbelegger natuurlijk bij. Want we willen dat uw geld voldoende oplevert voor een goed pensioen. We willen ook dat we terwijl we geld voor u verdienen, tegelijkertijd bijdragen aan een betere wereld. Want een goede oude dag vraagt om meer dan geld alleen. We willen ook straks allemaal leven op een schone, vreedzame en rechtvaardige planeet.

Een van de zaken waar we ons als belegger druk om maken, is het klimaat. Zeker in de olie- en gassector waarin we beleggen, kijken we kritisch naar de plannen die bedrijven maken om klimaatverandering tegen te gaan. Concreet vragen we van de fossiele-energiebedrijven waar we aandeelhouder zijn, dat ze plannen maken voor de energietransitie. Die plannen moeten in lijn zijn met de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Komt zo’n transitieplan er niet voor het eind van dit jaar? Dan nemen we afscheid en verkopen we onze beleggingen.

Op Koningsdag bezoeken we de aandeelhoudersvergadering van gas- en oliereus BP. Daar gaan we stemmen vóór een aandeelhoudersvoorstel van Follow This, dat het bedrijf vraagt de CO2-doelstellingen in lijn te brengen met Parijs. Het gaat daarbij om CO2-reductie bij het gebruik van BP-producten door consumenten en producenten. Niet alleen schoner produceren dus, maar ook minder benzine verkopen.

Zo beleggen we tegelijkertijd voor een schonere wereld en voor een goed pensioen. Want geld verdienen gaat beter met beleggingen in bedrijven die klaar zijn voor de toekomst. En die toekomst is groen.

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk