Jong geleerd is oud gedaan

25-03-2021 | In het leven van veel volwassenen speelt geld een belangrijke rol. Je hebt het immers nodig om te wonen, te eten, te leven en af en toe leuke dingen te doen. Geld kan ook een bron van grote zorgen zijn, als je aan het eind van je geld nog een stukje maand over houdt of wanneer schulden je uit de slaap houden. Een beetje verstandig omgaan met geld is belangrijk, daarover is bijna iedereen het eens. Toch blijkt dat in Nederland ouders en kinderen maar zelden met elkaar praten over geld. Is dat niet gek? 

Het is deze week de Week van het Geld, een initiatief van overheden, partijen in de financiële sector en consumentenorganisaties om te werken aan de financiële kennis en zelfredzaamheid van iedereen in Nederland. Dit jaar richt de Week van het Geld zich vooral op kinderen en jongeren. Want jong geleerd is oud gedaan. Maar als ouders niet graag met hun kinderen over geld praten, dan leren die kinderen op jonge leeftijd misschien te weinig.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen vaak hetzelfde denken over geld als hun ouders. Als ouders vinden dat geld vooral bedoeld is om uit te geven, dan vindt ruim de helft van hun kinderen dat ook. En andersom: als ouders juist vinden dat geld er niet is om uit te geven, dan zijn hun kinderen het daar ook vaak mee eens. Hetzelfde geldt voor lenen. Als ouders dat geen probleem vinden, hebben hun kinderen er vaak ook geen moeite mee. Hoewel er dus niet veel over geld gepraat wordt tussen ouders en kinderen, kopiëren kinderen wél vaak het gedrag van hun ouders. Het gaat dus niet alleen om praten, maar ook om het geven van het goede voorbeeld.

Zelf ben ik al jarenlang nauw betrokken bij Aflatoun, een organisatie die wereldwijd kinderen helpt bij het ontwikkelen van hun financiële zelfredzaamheid. Niet alleen omdat dit ze helpt bij hun economische toekomst, maar vooral ook omdat financiële zelfredzaamheid helpt bij iets anders dat heel belangrijk is voor kinderen: het kunnen dromen van een toekomst en die dromen waar kunnen maken.

Ook als pensioenfonds vinden we het onderwerp belangrijk. Allereerst omdat we financiële zelfredzaamheid van mensen belangrijk vinden, en dat begint bij de jeugd. En verder zijn we er niet alleen voor onze huidige deelnemers en gepensioneerden, maar ook voor de toekomstige. Want de kinderen van vandaag zijn onze deelnemers van morgen. Vandaag vullen zij hun spaarpot voor een nieuwe game, lego, een fiets of hun rijbewijs. Morgen leggen ze geld opzij voor hun pensioen. Het principe is niet heel anders: nú wat opzij leggen zodat je later wat te makken hebt. 

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Geef uw mening over deze publicatie