Voorbeelden van investeringen 

Een voorbeeld van een investering die Gilde Healthcare heeft gedaan in Nederlandse zorgbedrijven is de investering in Fysius Rugexperts. Deze onderneming helpt mensen met chronische rugklachten. De afgelopen jaren groeide Fysius Rugexperts uit tot de grootste gespecialiseerde fysiotherapieaanbieder met 29 vestigingen en meer dan 175 werknemers. Een andere investering betreft Mercachem|Syncom. Deze onderneming ondersteunt farmaceutische bedrijven bij het ontwikkelen van geneesmiddelen. In 2018 heeft Gilde deelgenomen in Performation, een softwarebedrijf dat rapportages mogelijk maakt die medisch specialisten en bestuurders van ziekenhuizen gebruiken om slimmer en efficiënter werken. 

Waarom belegt PFZW in Gilde Healthcare?

Peter Borgdorff, directeur PFZW: ‘Als Nederlands pensioenfonds van de sector zorg en welzijn beleggen we graag in de zorg. Zeker als het beleggingen zijn die het werk van onze deelnemers verlichten of efficiënter maken. Via Gilde Healthcare hebben we in de loop der jaren al veel mooie beleggingen in de zorg kunnen doen. En wat het extra mooi maakt: het rendement ervan vloeit direct weer terug naar het pensioen van iedereen die werkt in de sector zorg en welzijn’. 

De eerste keer dat PFZW heeft belegd in een fonds van Gilde Healthcare was in 2011 (€ 21 miljoen), de tweede keer in 2014 (€ 29 miljoen). In dit derde fonds, Gilde Healthcare Services III, belegt PFZW € 30 miljoen.

In gesprek met de sector

In zijn blog van 22 februari legt Peter Borgdorff uit dat er voor PFZW helaas weinig beleggingsmogelijkheden zijn in de zorg, maar dat wij daar geen genoegen meenemen. Want wij willen goede beleggingen voor het pensioen van onze deelnemers en tegelijkertijd de sector zorg en welzijn vooruit helpen. Daarom gaan wij de komende maanden met de sector in gesprek om te kijken hoe we kunnen helpen. De belangrijkste vraag in die gesprekken: hoe kunnen wij een wezenlijke bijdrage leveren bij het oplossen van financieringsproblemen? Kunnen wij onze kennis en ervaring beschikbaar stellen? Zijn er nieuwe beleggingsmogelijkheden te ontwikkelen die de sector kunnen helpen, zoals langlopende leningen?

Lees het interview met Chris Limbach, Managing Director Advies Vermogensbeheer, in Skipr.