Handige informatie voor uw leden

Pensioen is ook voor werkgevers vaak een ingewikkeld onderwerp. Met handige informatie helpt PFZW bij veel voorkomende vraagstukken. De informatie kunt u gemakkelijk kopiëren en doorsturen aan leden.

In onderstaand artikel geeft PFZW antwoord op één van de meest gestelde vragen van (nieuwe) werknemers: Is mijn pensioenregeling een goede deal?

Is mijn pensioenregeling een goede deal?

Versie: mei 2024

U bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Dat is in uw cao geregeld. En dat is niet voor niets. Door pensioen samen te regelen, levert dat een beter pensioen op dan wanneer ieder voor zich dat doet. Want samen delen we de kosten en de risico’s. Daar komt bij dat de pensioenfondsen in Nederland geen winst voor zichzelf maken. Ze hebben maar één doel: zorgen voor een goed en betaalbaar pensioen voor iedereen die bij het pensioenfonds is aangesloten. Zo krijgt u later meer pensioen dan u aan geld inlegt.

 

Voorkomen van armoede onder gepensioneerden

Als mensen al van plan zijn om nu geld opzij te zetten voor hun oude dag, dan komt daar in de praktijk vaak weinig van terecht. Dat blijkt uit onderzoek. Gelukkig kennen wij in Nederland de AOW. De AOW is echter een basisvoorziening en zeker geen vetpot. Daarom bouwen medewerkers in de sector zorg en welzijn daarnaast ook pensioen op bij PFZW.

 

U krijgt levenslang pensioen

Wanneer u op het afgesproken moment stopt met werken, ontvangt u iedere maand een pensioeninkomen, levenslang. Al wordt u 120 jaar. Daar is een hoop geld voor nodig. U en uw werkgever leggen daarom nu iedere maand samen pensioenpremie in. Hoeveel uw werkgever precies inlegt verschilt, maar in de meeste cao’s is geregeld dat u en uw werkgever ieder 50% van de pensioenpremie betalen. Uw werkgever betaalt dus een groot deel van uw pensioen.

 

Beleggen levert meer op dan sparen

De premie die u nu betaalt, krijgt u later dubbel en dwars terug. Dat komt omdat PFZW het geld dat u en uw werkgever inleggen, belegt. Samen met het geld van alle andere mensen die een pensioen hebben bij PFZW. Beleggen levert in totaal meer op dan geld op een spaarrekening zetten. Zelfs als het een tijdje wat minder gaat, levert beleggen gemiddeld meer op dan sparen. Sinds de oprichting van PFZW in 1971 hebben we een gemiddeld rendement behaald van 7,5%. Rendement is de gemaakte winst (of verlies) op beleggingen over een bepaalde periode. Uw pensioen bestaat uiteindelijk zelfs voor 65 tot 75% uit rendementen van onze beleggingen en maar voor 25 tot 35% uit ingelegde pensioenpremie.

 

Samen kosten delen

Bijna alle werknemers in de sector zorg en welzijn doen verplicht mee in de pensioenregeling van PFZW. Daardoor heeft PFZW schaalgrootte en kunnen werkgevers en werknemers samen tegen redelijk lage kosten pensioen regelen. Dat levert een beter pensioen op dan wanneer het ieder voor zich is.

 

Samen risico’s delen

En de risico’s van beleggen zijn bij een pensioenfonds een stuk kleiner dan wanneer het ieder voor zich is. Dat komt omdat de risico’s over een hele grote groep, over een hele lange periode en over verschillende generaties worden gespreid. Als de economie bijvoorbeeld tijdelijk in een crisis verkeert, vangen we de tegenvallers met elkaar op.

 

Samen delen we ook de risico’s die te maken hebben met de persoonlijke levenssituatie. Zo is er in de pensioenregeling iets geregeld voor als u arbeidsongeschikt wordt. En er is een inkomen voor uw partner en/of kinderen (als u die heeft) wanneer u overlijdt.

 

Er komen nieuwe regels voor pensioen. Wat verandert er voor mij?

Vanaf 1 januari 2026 gelden de nieuwe regels voor pensioen bij PFZW. Niet alles wordt anders. U bouwt nog steeds automatisch pensioen op door samen met uw werkgever geld in te leggen. En PFZW blijft beleggen om uw pensioen te laten groeien. De kosten en risico’s delen we samen. Wel wordt uw pensioen begrijpelijker en persoonlijker. U ziet straks duidelijker hoeveel geld u en uw werkgever voor uw pensioen inleggen. En hoeveel rendement van de beleggingen PFZW daaraan toevoegt. Zodat u wordt ontzorgd en erop kunt vertrouwen dat u elke maand pensioen ontvangt of gaat ontvangen. Ook al wordt u 120 jaar. Lees meer op www.pfzw.nl/nieuweregelsvoorpensioen