Voor een goed pensioen

Dit is ons beleid

Hoe we beleggen is vastgelegd in ons beleid, onze klimaatstrategie en onze zes beleggingsovertuigingen. De wereld om ons heen verandert voortdurend. Daarom zijn ook ons beleid en onze strategie steeds in ontwikkeling.

Dit is de basis voor onze beleggingen en de keuzes die we daarin maken:

  • In 2025 willen we dat tenminste één vijfde van al onze beleggingen bijdraagt aan duurzame doelen (SDG’s).
  • In de komende jaren verlagen we opnieuw de CO2-uitstoot van onze aandelenbeleggingen met 30 procent. Ook in andere beleggingscategorieën willen we de CO2-uitstoot fors verminderen.
  • We gaan nog hogere eisen stellen aan ondernemingen waarin we beleggen, aan hun gedrag en aan het product waarmee ze hun geld verdienen.

Voor een goed pensioen is de premie die u betaalt lang niet voldoende. Daarom beleggen we uw premie. Bij de keuze van onze beleggingen kijken wij naar de lange termijn. De rendementen stijgen en dalen namelijk in de jaren tot uw pensioen. Hierin hebben we ook oog voor de invloed van beleggingen op mens en milieu.  

Oudere man in rolstoel met verpleegkundige.jpg

Waarin we beleggen

Om het rendement op onze beleggingen zo hoog en stabiel mogelijk te houden, spreiden we onze beleggingen. Rendement is de gemaakte winst (of verlies) op beleggingen over een bepaalde periode. Dat doen we door uw pensioenpremie te beleggen in aandelen en obligaties en in andere beleggingsvormen. 

Uiteindelijk bestaat uw pensioen straks zelfs voor 65-75% uit rendementen van onze beleggingen. Elke maand plaatsen we de actuele cijfers van onze beleggingen op onze website. Twee keer per jaar publiceren we daar ook overzichtslijsten van onze beleggingen.

We zijn een kritische belegger

Als pensioenfonds stellen we kritische eisen aan de bedrijven en sectoren waarin we beleggen. Ook houden we rekening met de wensen van de deelnemers. Zo beleggen we niet zomaar in ieder bedrijf of organisatie en zijn onze eisen vaak strenger dan de eisen waar we vanuit wet- en regelgeving aan moeten voldoen. Ook beleggen we niet in staatsobligaties van landen die wettelijk uitgesloten zijn door sancties van de Verenigde Naties en de Europese Unie.