Samen tegen eenzaamheid

4-10-2021 | Op 30 september ging de Week tegen Eenzaamheid van start. Eenzaamheid kan iedereen treffen, maar alleenstaande ouderen zijn extra kwetsbaar. Dit jaar zagen we, net als afgelopen jaar, dat ouderen extra kwetsbaar zijn door de coronamaatregelen die sociaal contact moeilijker maakten. 

Kinderen en kleinkinderen kwamen, om ouderen te beschermen, minder vaak op bezoek. Lees-, kook- en klaverjasclubs lagen stil en buurthuizen waren dicht. Hartverscheurend was het dat ouderen in verzorgingshuizen voor hun eigen veiligheid soms lange tijd nauwelijks bezoek mochten ontvangen.

Sociale leven weer op gang
Het sociale leven begint inmiddels weer op gang te komen. Wie een coronapas heeft, kan weer naar café of restaurant, de bioscoop en het theater. Maar wie eenzaam is, doet dat niet zo snel.

Extra aandacht voor eenzame mensen
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid is er extra aandacht voor wie zich eenzaam voelt. In het hele land worden vooral buurtgerichte activiteiten georganiseerd, waarbij mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten. Bij PFZW doen we ook mee, net als vorig jaar en tijdens de eerste corona-piek. Niet in de buurt, maar aan de telefoon.

Waardevolle gesprekken
De medewerkers van onze klantenservice en andere collega’s bellen deze week enkele honderden alleenstaande gepensioneerden. Met een simpel doel: een praatje maken. De meeste ouderen die we spreken stellen dat zeer op prijs. En ook onze eigen mensen vinden de gesprekken waardevol. Omdat het fijn is iets kleins maar moois te kunnen doen voor onze gepensioneerden.

We kunnen allemaal helpen
Het probleem van eenzaamheid lossen we alleen samen op. In de straat, de buurt of het dorp: als we een beetje op elkaar letten komen we een heel eind. Even praten met elkaar, samen een wandelingetje maken; het zijn de kleine dingen die helpen. Ook meedoen aan de strijd tegen eenzaamheid? Kijk op de website van Eén tegen Eenzaamheid wat er bij u in de buurt te doen is.

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Geef uw mening over deze publicatie

Ook in Kellermanns Kijk