Naar een nieuw pensioen

22-01-2021 | Gisteren publiceerden wij onze jaarresultaten over 2020. Dankzij, ondanks Corona, toch nog mooie beleggingsrendementen groeide de totale pensioenpot van PFZW met 15,5 miljard euro tot bijna 254 miljard. Nooit was de pot groter. En toch dreigde tot de laatste dag van het jaar een verlaging van de pensioenen. Die ‘pensioenspagaat’ maakt duidelijk dat nieuwe spelregels voor pensioen hoognodig zijn.

Ik ben dan ook blij dat we de komende jaren het Nederlandse pensioenstelsel flink gaan verbouwen. Straks zal iedereen kunnen zien hoeveel geld zij of hij inlegt, hoeveel hun werkgever daaraan bijdraagt, en hoeveel het pensioenfonds daarbovenop verdient door het geld te beleggen. Er zal dan ook een meer directe relatie komen tussen de economie en ons pensioen. Gaat het goed, zoals de afgelopen jaren, dan groeien de pensioenen mee. Gaat het slecht, dan kunnen de pensioenen ook wat dalen.

Vragen

De contouren van het nieuwe stelsel zijn getekend, en ik ben ervan overtuigd dat de veranderingen belangrijke verbeteringen brengen. Maar veel van onze deelnemers hebben nog vragen en maken zich soms zorgen. Is er straks voor de jongeren van nu nog wel voldoende pensioen? Zorgen de nieuwe spelregels voor grote schommelingen in je uitkering? Waarom nemen pensioenfondsen eigenlijk beleggingsrisico? Worden de pensioenen straks hoger, of gaan ze juist omlaag? 

Hoe de nieuwe pensioenregeling er in detail uit gaat zien, is nu nog niet te zeggen. Werkgevers-, werknemersorganisaties, de politiek en pensioenfondsen zijn daarover nog in gesprek. Maar op hoofdlijnen is er al heel wat te vertellen. Dan doen we dan ook graag. Eerder deze week beantwoordde ik samen met PGGM’s top-expert Dick Boeijen vragen van onze deelnemers. Dat deden we in een online-uitzending. Die kunt u hier terugkijken.

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Geef uw mening over deze publicatie

Ook in Kellermanns Kijk