Op naar Parijs!

16-02-2022 | Begin deze maand schreef ik hier over een brief die wij ontvingen van Milieudefensie. Die brief stuurde Milieudefensie behalve naar ons, ook naar 29 Nederlandse bedrijven. De titel van de brief: “De wereld is veranderd. Nu u nog.” Milieudefensie stelt dat een gezond bedrijf een klimaatplan heeft. Wij zijn het daarmee eens.

Ook lang voordat de brief op onze deurmat viel, groeiden bij ons de zorgen over klimaatverandering. Omdat wij voor iedereen voor wie wij het pensioen verzorgen, nu én in de verre toekomst, een leefbare wereld willen. En óók omdat wij als lange termijn belegger zien en weten dat klimaatverandering naast een hoop andere ellende ook grote economische risico’s met zich meebrengt. Want in een wereld waar het stormt, waar het brandt, waar voedseloogsten mislukken en waar de boel overstroomt, is het moeilijk geld verdienen. Genoeg redenen dus om ons zorgen te maken over het klimaat.

Daarom zetten we er nog een tandje bij. Wij beleggen nog in de fossiele energiesector, maar we willen wel dat die sector verandert. En dat moet snel. Sneller dan nu het geval is. Daarom stoppen we de komende twee jaar met beleggen in bedrijven in de fossiele energiesector die zich niet committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs en daaropvolgend COP26. Vanaf 2024 investeren we dan alleen nog in bedrijven die een overtuigende en aantoonbare beweging hebben ingezet naar een duurzame wereld, in lijn met ‘Parijs’.

Concreet betekent dit dat we van ondernemingen waarin we beleggen eisen dat ze bijdragen aan de beperking van de opwarming van de aarde tot maximaal 1,5 graden Celsius. Nog dit jaar willen we van alle fossiele energiebedrijven horen wat hun doelstellingen zijn bij het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. En uiterlijk volgend jaar willen we horen hoe ze die doelstellingen precies denken te gaan halen. Hebben ze geen overtuigend verhaal? Dan is het voor ons einde oefening en nemen we afscheid.

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Ook in Kellermanns Kijk