Je bent rijker dan je denkt

08-06-2021 | Ruim honderdduizend euro per persoon. Dat is het gemiddelde bedrag dat we bij PFZW hebben staan voor de mensen die nu werken in de sector zorg en welzijn én voor de mensen die al met pensioen zijn. Natuurlijk is de ene pensioenpot de andere niet. Het bedrag dat bij ons voor je opzij is gezet hangt af van je salaris, of je fulltime of parttime werkt en van hoe lang je al pensioen opbouwt of van pensioen geniet. Maar gemiddeld gaat het dus om ruim een ton per persoon. Voor de meeste Nederlanders, en dat geldt zeker voor wie geen koophuis heeft, vormt de waarde van hun pensioen dan ook het grootste deel van het vermogen. Maar dat vermogen is niet goed zichtbaar.

Misschien is het daarom dat veel mensen zich zorgen maken of er straks, als ze met pensioen kunnen, nog wel genoeg geld voor hen in de pot zit. Het is één van de zorgen die mensen hebben over hun pensioen. En die zorgen zijn begrijpelijk, want we hebben het in Nederland zo ingewikkeld gemaakt dat maar weinigen begrijpen hoe pensioen precies werkt.

Wanneer we over een paar jaar over zijn naar het nieuwe pensioenstelsel, wordt pensioen eenvoudiger, transparanter en persoonlijker. Dat kan deze zorgen wegnemen. Want straks kan iedereen precies bekijken hoeveel premie hij of zij samen met de werkgever heeft ingelegd. Je kunt straks ook zien hoeveel we er bij PFZW voor je pensioen hebben bijverdiend door je premie te beleggen. En die premie en de opbrengsten uit de beleggingen bij elkaar opgeteld, vormen je totale pensioenpot. Ook die is, wanneer we over zijn naar het nieuwe pensioen, voor iedereen te zien. Dan wordt ook duidelijk dat je je ingelegde euro’s dubbel en dwars terugkrijgt.

Ik hoop dat deze duidelijkheid bijdraagt aan het vertrouwen in ons pensioenstelsel. Want je bent dus vandaag al rijker dan je waarschijnlijk denkt. Straks kun je dat simpelweg zelf checken.

Wil je nu al een goed inzicht in waar je op kunt rekenen als je met pensioen gaat? Kijk dan in MijnPFZW.

Joanne Kellermann
Voorzitter bestuur PFZW

Geef uw mening over deze publicatie

Ook in Kellermanns Kijk