Bijzonder partnerpensioen

Bij uw overlijden kan uw ex-partner recht hebben op bijzonder partnerpensioen. Hierbij gaat het om partnerpensioen dat u opbouwde tot het einde van uw relatie.

Waar partnerpensioen bedoeld is als extra inkomstenbron voor uw partner wanneer u overlijdt (en een deel van uw inkomen wegvalt), werkt dit bij bijzonder partnerpensioen bijna hetzelfde. Als u uit elkaar gaat, heeft uw ex-partner nog steeds recht op dit deel van uw partnerpensioen dat u tot het einde van uw relatie opbouwde. Dus wanneer u overlijdt, ontvangt uw ex-partner bijzonder partnerpensioen van PFZW. 

Wanneer heeft uw ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen?

  • Als u getrouwd was
  • Als u een geregistreerd partnerschap had
  • Als u samenwoonde mét notariële samenlevingsovereenkomst en uw partner bij ons heeft aangemeld. Woonde u samen zonder notariële overeenkomst? Dan heeft uw ex-partner geen recht op bijzonder partnerpensioen.

Door de jaren heen is er wat veranderd in de regelingen rondom de opbouw van (bijzonder) partnerpensioen. 

Afstand doen van bijzonder partnerpensioen

Uw ex-partner kan afstand doen van het bijzonder partnerpensioen, bijvoorbeeld zodat uw eventuele nieuwe partner dit deel kan ontvangen. Dit is een keuze van uw ex-partner.

Wat gebeurt er daarna met het bijzonder partnerpensioen?

Het partnerpensioen wordt door ons bewaard voor uw eerstvolgende partner. Voor u met pensioen gaat kunt u er ook voor kiezen om het partnerpensioen in te ruilen voor meer ouderdomspensioen.

Afstand doen kan op verschillende manieren

  • Door dit aan het begin van uw relatie op te nemen in de huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of de samenlevingsovereenkomst.
  • Door dit aan het eind van de relatie op te nemen in het gewaarmerkte echtscheidingsconvenant of een losse (afzonderlijke) overeenkomst van PFZW.  

Het document waarin u het afstand doen bevestigt, moet door u beiden ondertekend zijn.

Ook binnen drie maanden na uw overlijden kan uw ex-partner het bijzonder partnerpensioen overdragen aan uw huidige partner of een andere ex-partner. Zij moeten dit dan samen via een notaris regelen. 

Geen afstand doen?

Wil uw ex-partner geen afstand doen van bijzonder partnerpensioen? Dan hoeft u niets door te geven.