Wat moet u regelen bij scheiden of uit elkaar gaan?

Door een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt uw partner recht op een deel van uw pensioen dat u tijdens uw relatie opbouwt. Als u uit elkaar gaat, moet u afspraken maken over de verdeling van dit pensioen. Er zijn 3 dingen die u hiervoor moet doen.

1. Verdeel uw ouderdomspensioen

In de wet is vastgelegd dat uw ex-partner recht heeft op de helft van uw ouderdomspensioen (en wanneer van toepassing Flexpensioen) dat u tijdens uw relatie opbouwde. Maar er zijn ook andere manieren om uw pensioen te verdelen, waaronder de keuze om helemaal niet te verdelen. De uiteindelijke keuze maakt u samen. Daarom is het goed om de verschillende mogelijkheden te bekijken.

2. Bespreek het bijzonder partnerpensioen

Uw ex-partner heeft ook recht op het bijzonder partnerpensioen dat u tijdens uw relatie opbouwde. Dit is het pensioen dat uw ex-partner ontvangt wanneer u overlijdt (ook wel bekend als het 'nabestaandenpensioen'). Wilt uw ex-partner dit behouden? Of hier afstand van doen zodat uw eventuele nieuwe partner dit kan ontvangen?

3. Stuur uw beslissing en scheidingsconvenant op

Het is belangrijk dat u de afspraken over de verdeling van het pensioen aan ons doorgeeft. Bij een andere verdeling dan de standaardverdeling, moet u dit ook vastleggen in een gewaarmerkt scheidingsconvenant. Dit is een officieel document mét een handtekening of stempel van een advocaat, notaris of buitenlandse autoriteit erop. Geef uw beslissing binnen 2 jaar na de scheiding aan ons door.

Tip: bedenk of u uw achternaam wilt aanpassen

Wilt u na uw scheiding de achternaam van uw ex-partner niet meer gebruiken? Laat dan uw achternaam aanpassen bij uw gemeente. Wij krijgen dit automatisch door van uw gemeente en passen uw naam aan in onze administratie. Wij gebruiken de achternaam van uw ex-partner dan niet meer in onze e-mails en brieven naar u. U hoeft dat dan niet meer aan ons door te geven. 

Was deze informatie nuttig voor u?