Wel of niet invaren

Sociale partners moeten ook beslissen hoe om te gaan met bestaande pensioenaanspraken en rechten; het wel of niet invaren.

Wat is invaren?

Invaren is het toepassen van de nieuwe pensioenregeling op de bestaande pensioenen en de opgebouwde pensioenaanspraken. Ofwel het collectief omzetten van de bestaande pensioenen en pensioenaanspraken naar de nieuwe regeling zonder individueel bezwaarrecht.

Voordelen van invaren Nadelen van invaren
Voordelen nieuwe regeling meteen van toepassing op bestaande pensioenen. Dat betekent voor de huidige deelnemers en gepensioneerden een hoger verwacht pensioen  
Eenvoud in uitvoering; minder kosten en risico’s  
Begrijpelijker voor deelnemers  
Risicodeling binnen pensioenfonds wordt niet doorbroken  
Helpt bij compensatie afschaffen doorsneesystematiek  
  Juridisch risico: invaren kan worden gezien als een aantasting van eigendomsrecht. Dat kan deelnemers bewegen om naar de rechter te stappen

En als we niet invaren?

Als we niet invaren, krijgt PFZW er feitelijk een tweede pensioenregeling bij. Dat betekent dat onze deelnemers met twee soorten opbouw te maken krijgen: de bestaande opbouw in de huidige pensioenregeling en de nieuwe opbouw in de solidaire premieregeling of de flexibele premieregeling. De huidige gepensioneerden moeten hun eigen ‘boontjes gaan doppen’, want er is geen mogelijkheid meer om risico’s te blijven delen tussen jongeren en ouderen. Daarnaast wordt de communicatie er niet gemakkelijker op en ook de pensioenadministratie wordt complexer, en dus duurder. En een duurder pensioen is een lager pensioen. Want elke euro die opgaat aan kosten, kan niet worden uitgekeerd.