Begrippenlijst HR-dataportaal

(Arbeids)mobiliteit

Arbeidsmobiliteit is gedefinieerd als positieveranderingen die werknemers gedurende hun loopbaan doormaken. Er is sprake van interne arbeidsmobiliteit wanneer een werknemer een andere functie accepteert bij dezelfde werkgever. Externe arbeidsmobiliteit duidt bijvoorbeeld op een nieuwe baan bij een andere werkgever. In het PFZW HR-dataportaal worden alleen cijfers weergegeven die betrekking hebben op externe arbeidsmobiliteit. Mobiliteit wordt uitgesplitst naar instroom en uitstroom van werknemers bij een werkgever.

Arbeidsovereenkomstsoort / Contractsoort

Wij onderscheiden twee contractsoorten: een vaste arbeidsovereenkomst (de arbeidsduur ligt vast) en een flexibele arbeidsovereenkomst (de arbeidsduur varieert). Voorbeelden hiervan zijn oproepkrachten en 0-uren contracten. Het kan voorkomen dat het totaal in een dashboard boven de 100% uitkomt. Dit komt omdat er werknemers zijn die zowel een vast- als een flexcontract hebben.

Beïnvloedbare uitstroom

Het voorspelmodel beïnvloedbare uitstroom maakt een inschatting van de kans dat werknemers binnen één jaar uit dienst gaan. Het model richt zich specifiek op (mogelijk) beïnvloedbare uitstroom, wat betekent:

Werknemers die uit dienst gaan en later een nieuw dienstverband aangaan bij een andere werkgever binnen Zorg en Welzijn, waarbij een aansluiting bij PFZW een voorwaarde is.

Benchmark

In de meeste dashboards in het HR-dataportaal is het mogelijk om de prestatie van de eigen organisatie te vergelijken met een benchmark. De benchmark is een gemiddelde waarin ook de resultaten van de eigen organisatie in zijn meegenomen. Het HR-dataportaal kent een regionale en een landelijke benchmark.

Branche

Een branche wordt ook wel een economische sector genoemd. Het is een naam voor alle bedrijven die werken in een bepaalde categorie diensten en producten op basis van hun hoofdactiviteit. Voorbeelden van branches binnen Zorg & Welzijn zijn: VVT, Ziekenhuizen, GGZ en de Gehandicaptenzorg.

Deeltijdfactor

De deeltijdfactor is het aantal uren dat de werknemer werkt, gedeeld door de voor hem of haar geldende normuren. 0 uren contracten worden niet meegenomen in de deeltijdfactor. Een deeltijdfactor kan groter zijn dan 1. (cao-)fulltime werkuren.

fte

Dit is het totaal aantal verloonde uren gedeeld door de normuren. (cao-)fulltime werkuren.

Functierubriek

Een verzameling van functies die qua aard een grote verwantschap met elkaar hebben. Klik hier voor een beschrijving van de verschillende functierubrieken.

Gemiddelde pensioenleeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop een werknemer met pensioen gaat. Let op; dit kan afwijken van de AOW leeftijd.

Geslacht

Wanneer er geen geslacht bij PFZW bekend is wordt dit weergegeven met een ‘X’. Het geslacht is ingedeeld in de volgende categorieën

  • M: Man
  • V: Vrouw
  • X: Onbekend

Leeftijd

De leeftijd is het aantal gehele jaren dat is verstreken sinds de geboortedatum van de werknemer. De leeftijd wordt per kwartaal bijgewerkt. Als een werknemer bijvoorbeeld op 18 maart 47 jaar oud wordt, zal deze tot en met het einde van het eerste kwartaal als 46 meegenomen worden. Vanaf het begin van het tweede kwartaal als 47 jaar. De leeftijd is ingedeeld in de volgende klassen:

  • ≤ 24
  • 25 t/m 34
  • 35 t/m 45
  • 46 t/m 54
  • 55 t/m 59
  • ≥ 60

Mobiliteit -> Herkomst/ Instroom

De volgende instroomvarianten van een werknemer bij een werkgever zijn mogelijk:

  • Binnen de branche: De werknemer is eerder deelnemer geweest bij PFZW wat aansluitend is of waarbij de onderbreking korter is dan één jaar. Dit dienstverband is altijd bij een andere werkgever binnen dezelfde branche.
  • Binnen Zorg & Welzijn: De werknemer is eerder deelnemer geweest bij PFZW wat aansluitend is of waarbij de onderbreking korter is dan 1 jaar. Dit dienstverband is altijd bij een andere werkgever binnen een andere branche, maar aangesloten bij PFZW.
  • Buiten Zorg & Welzijn: De werknemer heeft nooit eerder pensioen bij PFZW opgebouwd.
  • Herintreder: De werknemer heeft wel eerder pensioen bij PFZW opgebouwd en komt na een periode van langer dan één jaar terug in de sector.
  • Overig: De werknemer kent een overige instroomvariant

Mobiliteit -> Bestemming/ Uitstroom

De volgende uitstroomvarianten van een werknemer bij een werkgever zijn mogelijk:

  • Binnen de branche: De werknemer heeft direct, of uiterlijk binnen één jaar een volgend actief dienstverband bij een organisatie aangesloten bij PFZW, en blijft binnen dezelfde branche.
  • Binnen Zorg & Welzijn: De werknemer heeft direct, of uiterlijk binnen één jaar, een volgend actief dienstverband bij een organisatie aangesloten bij PFZW, en gaat aan de slag in een andere branche.
  • Buiten Zorg & Welzijn: De werknemer heeft geen direct of uiterlijk binnen één jaar een volgend actief dienstverband bij een organisatie aangesloten bij PFZW.
  • Pensioen: De werknemer is met ouderdomspensioen direct volgend op een actief dienstverband waarbij bij PFZW pensioen werd opgebouwd.
  • Overig: De werknemer kent een overige uitstroomvariant.

Mobiliteit -> Reden einde arbeidsovereenkomst

Het einde van een arbeidsovereenkomst wordt weergegeven met een aantal redenen:

  • Initiatief werkgever: De arbeidsovereenkomst is door de werkgever beëindigd, zoals beëindigd met wederzijdse goedvinding op initiatief van de werkgever of opzegging door de werkgever binnen de proeftijd.
  • Initiatief werknemer: De arbeidsovereenkomst is door de werknemer beëindigd, zoals beëindigd met wederzijdse goedvinding op initiatief van de werknemer.
  • Einde van rechtswege: De arbeidsovereenkomst is van rechtswege beëindigd, zoals het intreden van een ontbindende voorwaarde, pensioen of overlijden. Let op: het verstrijken van een tijdelijk contract valt hier niet onder. Dit wordt in een aparte categorie weergegeven aangezien dit een ander karakter heeft. De arbeidsovereenkomst is van rechtswege beëindigd, zoals het intreden van een ontbindende voorwaarde, pensioen of overlijden. Let op: het verstrijken van een tijdelijk contract valt hier niet onder. Dit wordt in een aparte categorie weergegeven aangezien dit een ander karakter heeft.
  • Verstrijken tijdelijk contract: De arbeidsovereenkomst is van rechtswege beëindigd door het verstrijken van een contract voor bepaalde tijd.
  • Overige: De arbeidsovereenkomst is door een overige reden beëindigd, zoals een administratieve beëindiging.
  • Onbekend: De reden van beëindiging is niet bekend. De reden is niet bekend, omdat de werkgever geen reden heeft doorgegeven in de pensioenaangifte.

Normuren

Normuren zijn de (cao-)fulltime werkuren.

Regio

Met ‘de regio’ worden de 28 Regioplus-arbeidsmarktregio’s bedoeld. De regio waaraan de betreffende organisatie in het HR-dataportaal is gekoppeld, komt overeen met de regio waarin de hoofdvestiging van deze organisatie zich bevindt.

Salaris

Onder salaris wordt het naar een fulltime dienstverband omgerekende salaris verstaan. In het salaris worden de contracturen, het vakantiegeld en structurele eindejaarsuitkering meegenomen (als aanwezig). Extra gewerkte uren zijn niet meegenomen bij salaris. Deze zijn wel terug te zien in de deeltijdfactor.

Verblijfsduur

Het aantal jaren dat een medewerker een aaneengesloten arbeidscontract heeft bij een werkgever. Let op: als een leerling een nieuw contract ontvangt als medewerker start de telling van de verblijfsduur opnieuw op basis van het nieuwe contract.

Verzuimpercentage

Het verzuimpercentage geeft aan welk deel van de beschikbare capaciteit in de verslagperiode wegens verzuim verloren is gegaan. Verzuim wordt berekend exclusief vangnet-situaties. De ziektedagen van werknemers in de verslagperiode worden vermenigvuldigd met de parttimefactor (pt) en de arbeidsongeschiktheidsfactor (ao) en gedeeld door de dienstverbanddagen van alle werknemers vermenigvuldigd met de parttimefactor (pt).

 

SPP-tool

Beroepsgroepen

De namen van de beroepsgroepen zoals deze worden gebruikt binnen de Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Dit is een onderzoeksprogramma van het Ministerie van VWS. Klik hier voor een lijst van de beroepsgroepen die in de SPP-tool worden gebruikt. Om de dashboards overzichtelijk te houden worden de top 8 grootste beroepsgroepen getoond. De overige functies worden ingedeeld in de categorieën "Overig Cliëntgebonden" en "Overig Niet-cliëntgebonden". De beroepsgroepen kunnen niet 1-op-1 vergeleken worden met de functierubrieken uit het HR-dataportaal.

Branche

Een branche wordt ook wel een economische sector genoemd. Het is een naam voor alle bedrijven die werken in een bepaalde categorie diensten en producten op basis van hun hoofdactiviteit. Voorbeelden van branches binnen zorg en welzijn zijn: VVT, Ziekenhuizen, GGZ en de Gehandicaptenzorg.

Functieomschrijving

De namen van alle functies zoals deze voorkomen in de Uniforme Pensioenaangifte (UPA) van een organisatie

Gap

Het verschil tussen de verwachte zorgvraag en verwachte ontwikkeling van het personeelsbestand. Dit kan een tekort (negatief getal) of overschot (positief getal) aan fte zijn.

Prognosemodel Zorg en Welzijn (PMZW)

Een prognosemodel voor de sector zorg en welzijn dat op regio- en brancheniveau inzicht geeft in de verwachte ontwikkeling van de zorgvraag. ABF Research brengt deze voorspelling jaarlijks uit in opdracht van het Ministerie van VWS.

Referentiescenario

Het scenario waarbij een organisatie blijft doen wat het altijd deed. Met andere woorden: de verwachte personeelsbehoefte en de verwachte ontwikkeling van het personeelsbestand en dus het verschil daartussen bij ongewijzigd beleid.

Scenario

De uitkomst van de verwachte zorgvraag en de verwachte ontwikkeling van het personeelsbestand na het aanpassen van een variabele. Op dit moment is het mogelijk om een scenario te maken op basis van de deeltijdfactor en de pensioenleeftijd. Door de waarden van één of beide variabelen te wijzigen ziet u het effect terug in het voorspelde tekort of overschot.

SPP-tool

De SPP-tool uit het HR-dataportaal kan als add-on worden toegevoegd binnen de module Vooruitkijken. De SPP-tool biedt inzicht in de verwachte ontwikkeling van het personeelsbestand (in fte), de regionale verwachte personeelsbehoefte toegespitst op uw eigen organisatie (in fte). Hieruit volgt een overschot of tekort, de gap. Verder is het mogelijk om scenario’s te maken waarbij de gebruikers variabelen als de deeltijdfactor en pensioenleeftijd kan aanpassen. Dit helpt bij het verkennen van de impact van de aanpassing op de verwachte gap.

De kosten voor de SPP-tool bedragen €7.950,-, waarbij de kosten voor de module 'Vooruitkijken' zijn inbegrepen en €2.990,- bedragen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Daarnaast omvat het pakket een SPP-traject met 16 uur begeleiding onder leiding van een Senior Consultant Zorg en Welzijn van PFZW. Dit waarborgt een solide start en een soepele implementatie en borging van de SPP-tool.

Uniforme Pensioenaangifte (UPA)

Een standaard voor het volautomatisch uitwisselen van salarisgegevens tussen werkgevers/administratiekantoren en pensioenfondsen. Deze data wordt gebruikt voor het vullen van het HR-dataportaal en de SPP-tool.

Variabele

Een onderdeel waarvan je de waarden kunt aanpassen om zo een bepaald scenario te berekenen.

Verwachte ontwikkeling personeelsbestand

Voorspelling van het toekomstige aantal fte binnen een organisatie, gebaseerd op historische data. Hierbij wordt het gewogen gemiddelde van de afgelopen jaren van de gerealiseerde fte-ontwikkeling, uitstroom, en pensioenuitstroom-kansen meegenomen. De instroom, inclusief doorstroom, wordt vervolgens afgeleid.

Verwachte personeelsbehoefte

Ook wel de verwachte zorgvraag en komt uit het Prognosemodel Zorg en Welzijn (PMZW). ABF Research brengt deze voorspelling jaarlijks uit in opdracht van het Ministerie van VWS. De zorgvraagvoorspelling wordt op regionaal niveau gedaan. Het geeft aan hoeveel fte een organisatie nodig heeft om te voldoen aan de voorspelde vraag. De bepaling van de regio komt over met de woonplaats van de medewerkers, in de veronderstelling dat medewerkers ongeveer wonen waar ze werken. Als organisatie bent u dus niet specifiek verbonden (en ook niet afhankelijk van) een vastgestelde regio-indeling.

Voorspelling

Een berekening die met een bepaalde waarschijnlijkheid aangeeft wat er in de toekomst kan gebeuren. Hierbij wordt de data van de eigen organisatie gebruikt die PFZW verkrijgt via de UPA.

Zorgproduct

Een type/soort zorg.

Zorgvraag

De gerealiseerde (in het verleden) dan wel voorspelde benodigde hoeveelheid zorg. Zie het begrip ‘Verwachte personeelsbehoefte’ voor meer uitleg over hoe de zorgvraag in de SPP-tool wordt gebruikt.

FAQ

Heeft u nog een vraag die nu niet beantwoord is? Kijk dan in de FAQ van het HR-dataportaal.

Naar de FAQ