Klant worden

PFZW is hét pensioenfonds van en voor de sector zorg en welzijn. Sommige organisaties bouwen verplicht pensioen bij ons op voor hun medewerkers. Andere organisaties kiezen voor ons omdat we een goed pensioen bieden. In beide gevallen zit u bij ons goed.

Wist u dat wij vooraf moeten beoordelen of uw medewerkers pensioen moeten of mogen opbouwen? Dit kan helaas niet telefonisch. Vul het aanvraagformulier in of bekijk onze lijsten om te zien of uw organisatie moet of mag aansluiten.

Stappenplan

Vul het aanvraagformulier in
1

Moet of mag u pensioen opbouwen?

Wij zijn verplicht om te beoordelen of u pensioen bij ons moet of mag opbouwen voor uw medewerkers. Vul daarom altijd het aanvraagformulier in. Houd het volgende bij de hand:

 • KvK-nummer
 • Loonheffingennummer
 • Statuten (digitaal) 
 • KvK-uitreksel (digitaal) 
U hoort binnen 10 werkdagen of uw medewerkers pensioen bij ons mogen of moeten opbouwen
1

Pensioen opbouwen bij PFZW

Wij laten u binnen 10 werkdagen per brief weten of en waarom uw organisatie pensioen mag of moet opbouwen bij PFZW. Daarnaast leggen we uit wat u of uw administratiekantoor verder moet regelen om pensioenaangifte te kunnen doen.

Let op! Organisaties die niet uit de zorg en welzijn sector komen, mogen geen pensioen opbouwen bij PFZW. Wacht dus eerst de beoordeling af voordat u verder gaat.

Richt uw pensioenadministratie in
1

U heeft een administratiekantoor

2

U heeft geen administratiekantoor

PFZW werkt met uniforme pensioenaangifte (UPA). Dit is een standaard om automatisch salarisgegevens van uw medewerkers met ons uit te wisselen. Om pensioenaangifte te kunnen doen, moet u het volgende doen:

 • Check of u een UPA-account nodig heeft
  Sommige salarispakketten hebben een UPA-account nodig om het salarispakket aan onze pensioenadministratie te koppelen. Bekijk hier of u er een nodig heeft.
 • Richt uw salarispakket in
  Stem uw salarispakket af op de pensioenregeling van PFZW. Zo worden de juiste looncomponenten meegenomen in uw pensioenaangifte.
 • Regel uw eHerkenning
  U heeft eHerkenning nodig om in te loggen op MijnOrganisatie. U gebruikt MijnOrganisatie voor het inzien en beheren van uw pensioenadministratie en organisatiegegevens. Heeft u nog geen eHerkenning? Lees hier hoe u dit regelt.
Meld uw medewerkers aan via uw salarispakket Doe uw eerste pensioenaangifte Uw medewerkers bouwen een goed pensioen op bij PFZW

Waarom pensioen opbouwen bij PFZW?

Samen met deelnemers, werkgevers en sociale partners werken wij aan een goed, betaalbaar en duurzaam pensioen in een leefbare wereld. Maar dat is niet het enige dat we doen. We vinden het ook belangrijk dat uw medewerkers zo prettig en gezond mogelijk hun werk kunnen doen en uiteindelijk hun pensioen kunnen halen.

Uw medewerkers zijn bij PFZW automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Wanneer een medewerker (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, verliest hij of zij een deel van het inkomen. Dat heeft ook gevolgen voor het pensioen. PFZW heeft hiervoor iets geregeld, namelijk premievrije pensioenopbouw. Dit betekent dat uw medewerker pensioen opbouwt over de UWV-uitkering zonder dat hij of zij hiervoor premie betaalt. Ook kan uw medewerker mogelijk een aanvulling van PFZW krijgen op de uitkering die hij of zij ontvangt van het UWV.

Mocht uw medewerker te komen overlijden, heeft de partner recht op partnerpensioen. Uw medewerker moet dan wel getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben óf samenwonen op basis van een notariële samenlevingsovereenkomst. Ook de kinderen van uw medewerkers zijn automatisch verzekerd voor wezenpensioen. Bij overlijden van (een van) de ouders hebben kinderen tot 21 jaar recht op wezenpensioen.

Het persoonlijk contact met onze klantenservice krijgt gemiddeld een 8,6 van onze deelnemers. We zetten ons elke dag in om een volledig klantgerichte organisatie te zijn. Weten wat de behoefte van de klant is begint met luisteren. En dat blijft niet onopgemerkt. In 2021 werd voor de negende keer een audit voor de Gouden Oor uitgevoerd. PFZW behaalde opnieuw het hoogste niveau in het bedienen van deelnemers en werkgevers. Daarmee staan we in de top 3 van Nederlandse organisaties die het beste naar hun klanten luisteren.

Let op! In verband met de invoering van de nieuwe pensioenregeling verwerken wij geen nieuwe aanvragen voor collectieve waardeoverdracht tussen 1 januari 2024 en 31 december 2026. Aanvragen gedaan ná 31 december 2023 verwerken we vanaf 1 januari 2027.

Wanneer een organisatie besluit over te stappen naar PFZW, is het mogelijk om de waarde van de pensioenen die de medewerkers al hebben opgebouwd over te dragen naar PFZW. Dat heet collectieve waardeoverdracht. Meer weten? Bekijk hier of u in aanmerking komt voor collectieve waardeoverdracht.

Wij vinden het belangrijk dat de stem van de sector zorg en welzijn wordt gehoord. Daarom bestaat het bestuur van PFZW uit leden voorgedragen door werknemers- en werkgeversorganisaties en pensioengerechtigden in de sector zorg en welzijn. Het bestuur legt verantwoording af aan de Pensioenraad. Samen met de Pensioenraad komen we op voor uw belangen.

Wist u dat uw medewerkers de ingelegde premie dubbel en dwars krijgen terugbetaald? We laten het geld van uw medewerkers dus groeien. Dat doen we door het te beleggen. PFZW heeft vanaf 1971 een jaarlijks gemiddelde rendement van 8,1%.

Wij vinden dat een goed pensioen meer waard is in een leefbare wereld. We beleggen in zaken die een feitelijke impact hebben op een betere wereld, én een goed rendement opleveren. Zo beleggen we in een goed klimaat, de energietransitie, en goede gezondheidszorg. Lees hier meer over hoe we duurzaam beleggen.

Minimaal 10 jaar pensioen opbouwen

Er geldt een periode van 10 jaar voor organisaties die niet verplicht zijn om pensioen op te bouwen voor hun medewerkers. Na die 10 jaar kunnen zij de periode opnieuw verlengen. Organisaties die pensioen voor hun medewerkers moeten regelen, zijn klant totdat ze zijn uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.