Terugblik: Leren van Frans van Houten

Op woensdag 19 mei vertelde Philips-topman Frans van Houten samen met hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans aan een groot aantal bestuurders en andere professionals uit de zorg- en welzijnssector hoe belangrijk het is om nu te veranderen.

Generaal en dienaar

In de online talkshow ‘Leren van’ Frans van Houten gingen wij in gesprek over innovatie, samenwerking en alle veranderingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. En hoe u dit kunt blijven aanjagen. Frans van Houten: “Het is belangrijk om verschillende stijlen van leiderschap te kennen en toe te kunnen passen. De ene keer de generaal, de andere keer de dienende leider”.

Verbindende leiders nodig

“Deze tijd heeft vooral verbindende leiders nodig”, zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. In een prikkelende en soms ‘schurende’ masterclass geeft Jan Rotmans zijn visie op de noodzaak van verbindend leiderschap bij veranderingen in zorg en welzijn. “Vrouwen hebben daar meer aanleg voor. Feminiene eigenschappen zijn nodig om het oude met het nieuwe te verbinden.”

Toon lef

Frans van Houten, Ineke Strijp (bestuurder GGZ Westelijk Noord-Brabant) en Joanne Kellermann (bestuursvoorzitter PFZW) spraken in een boeiende rondetafeldiscussie over de kansen voor zorg en welzijn. “Toon lef en accepteer wat niet beïnvloedbaar is”, geeft Ineke Strijp de deelnemers mee. “En creëer perspectief, geef hoop en reden, dat geeft versnelling”, besluit Frans van Houten de inspirerende middag.

Reacties van de kijkers

  • “Ik heb waardevolle tips gekregen voor het inzetten van innovatie en op welke wijze ik het moet toepassen.”
  • “Ik vond vooral het verhaal over leiderschap inspirerend. Dat neem ik mee.”
  • “Ik ga de presentatie met mijn MT doornemen. Dit wordt de kapstok voor het gesprek van de basis van onze transitie.”
  • “Het belang van continue innovatie en verbindend leiderschap is nogmaals onderstreept met voorbeelden uit de praktijk. Ook mooie voorbeelden van technologische innovaties in de zorg.”
  • “Dit was een voorbeeld van hoe een goede online bijeenkomst hoort te zijn: afwisselend, goed gevisualiseerd.”

Sfeerimpressie