Terugblik: Leren van het Rijksmuseum

Op donderdag 31 oktober zat het Rijksmuseum vol bestuurders uit de zorg- en welzijnssector. Zij beleefden het museum die dag op een wel heel bijzondere manier: in een rolstoel met een zwaar pak aan, zonder zicht, zonder gehoor, als kleuter, scholier of dementerende oudere. De boodschap was duidelijk: het Rijksmuseum is van en voor iedereen.

Benieuwd naar de volledige presentatie van Taco?

Diversiteit en inclusiviteit

Na deze bijzondere rondleidingen vertelde museumdirecteur Taco Dibbits over wat diversiteit en inclusiviteit betekenen voor het Rijksmuseum: diversity is being invited to the party, inclusion is being asked to dance. Het Rijksmuseum wil dat iedereen naar het museum komt en meedoet aan die dans. Met een Manager Diversiteit en een Manager Toegankelijkheid is het museum goed op weg.

Wilt u als zorg- en welzijnsinstelling open staan voor iedereen? Zorg er dan voor dat diversiteit in het hele beleid zit. Diversiteit brengt nieuwe inzichten met zich mee; verschillende ogen zien verschillende mogelijkheden en dat leidt tot een beter resultaat.

Zorg en kunst gaan over emoties

Zoals niet alleen Taco Dibbits vertelde, maar ook door het publiek bevestigd werd, gaan zorg en kunst over emoties. Daarin kunnen we veel van elkaar leren: hoe gaat u ermee om en hoe stelt uw organisatie zich daar voor open?

Reacties van de gasten

  • “Inspirerend! Mooi om te zien hoe kunst en zorg elkaar raken.”
  • “Taco Dibbits is in staat om daadwerkelijk een Rijksmuseum voor iedereen tot stand te brengen. Dat hebben we heel mooi geïllustreerd gezien in de rondleidingen.”
  • “Het Rijksmuseum is met diverse doelgroepen bezig. Ze besteden er veel aandacht aan om de doelgroep die niet altijd van kunst kan genieten, daar toch kennis mee te laten maken.”

Geslaagde bijeenkomst

Leren van het Rijksmuseum is door alle aanwezigen beoordeeld met een 8,5 gemiddeld!

Sfeerimpressie