Arbeidsmarktbeleid in Zuid-Limburg

Leren van Vincent Alkemade

‘We zullen als zorgorganisaties de achterdeur moeten sluiten’

Is een zorgcrisis onafwendbaar als iedere zorginstantie haar eigen personeelswerving en -beleid blijft voeren? Pim Steerneman, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Sevagram, is het daarmee eens. Wel wil hij de stelling verbreden.

Voorzitter van de Raad van Bestuur Stichting Sevagram, Pim Steerneman:
“Het gaat niet alleen over samenwerking in werving en personeelsbeleid. Dat is te smal. De echte opgave is structureel en domeinoverstijgend. Ziekenhuiszorg is wezenlijk anders dan langdurige zorg voor ouderen of mensen met een beperking. In Zuid-Limburg werken we daarom met een breed transformatieplan voor de arbeidsmarkt.

Van medisch model naar welzijnsmodel

In 2030 moeten we met 25% minder mensen dezelfde zorg leveren. Dat lukt niet als we blijven denken in de bestaande concepten en werkprocessen. We zijn daarom al jaren bezig met een transformatie van een klassiek medisch model naar een welzijnsmodel. Dit opent nieuwe deuren: niet alleen zorgprofessionals aannemen, maar ook mensen met een welzijnsdiploma – of zelfs zonder diploma – inzetten in het zorg- en welzijnsproces. Daarnaast zullen we in de VVT formele en informele zorg veel meer aan elkaar moeten gaan koppelen.

Tegelijkertijd moeten we ook de achterdeur van onze organisatie sluiten. Veel jonge mensen verlaten de sector al na anderhalf jaar. Dan kun je werven wat je wilt, maar daarmee los je het probleem niet op. We moeten ervoor zorgen dat we als sector aantrekkelijk blijven. Niet alleen qua imago, maar ook inhoudelijk: met kansen om te leren, te groeien en regie te houden over je eigen loopbaan.

Loopbaancentrum

Vanuit Sevagram hebben we daarom het initiatief genomen voor het loopbaancentrum See Try Fly. Daarmee helpen we zorgmedewerkers die twijfelen om binnen of buiten de eigen organisatie een volgende stap te zetten. Anoniem en onafhankelijk, zodat je de ruimte voelt om te verkennen wat bij je past – ook als dat bij een andere zorgorganisatie is. Het doel is simpel: zoveel mogelijk mensen voor de zorg behouden.

Daarnaast werken we met andere zorgorganisaties aan een regionaal detacheringsbureau. Daar kunnen medewerkers met een vast contract flexibel werken bij verschillende organisaties. Bedrijfsoverstijgend, met de voordelen van een arbeidsovereenkomst én de vrijheid om je eigen pad te kiezen. Alleen door op dat niveau samen op te trekken maken we de zorg toekomstbestendig.”

Praat mee aan De Bestuurstafel

Op 3 september 2025 nodigt PFZW een selecte groep bestuurders uit om plaats te nemen aan De Bestuurstafel. Onder leiding van journalist Jesper Rijpma bespreken we de kracht van regionaal personeelsbeleid en de rol die data kan spelen bij het oplossen van hr-vraagstukken.


Aan tafel: Vincent Alkemade, bestuurder Utrechtzorg, John Landman, directeur PFZW en Bas Gortworst, senior hr-consultant bij PFZW Datadiensten.
Locatie: Kröller-Müller Museum in Arnhem.


Bent u een bestuurder en wilt u meepraten? Neem dan contact op met accountmanager Bert Frieswijk.

Aanmelden De Bestuurstafel

Ook interessant:

Niet eens: Wiko Vlasblom,Vivium Zorggroep

Niet mee eens, stelt Wiko Vlasblom, voorzitter Raad van Bestuur van Vivium Zorggroep. 'In een tijd waarin de personeelsschaarste toeneemt, is goed werkgeverschap heel belangrijk.'
De mening van Wiko Vlasblom lezen

Leren van Vincent Alkemade

Zonder ingrijpen kunnen in 2034 bijna 470.000 polikliniekbezoeken in de ziekenhuizen in regio Utrecht niet doorgaan door een tekort aan zorgpersoneel. Dit doemscenario bracht bestuurders van vijf ziekenhuizen tot een kantelpunt.
Het volledige artikel lezen